U bent hier:

Schilders en Schrijvers – 50 jaar Galerie De Zwarte Panter

Tentoonstelling Meerdere kunstvormen

Een confrontatie tussen generaties schilders en schrijvers in boekvorm.
In 1970 start Adriaen Raemdonck met Herbert Binneweg, Roger Vandaele en Roger Van Akelijen een ets- en zeef­drukatelier. Kunstenaars als Fred Bervoets, Wilfried Pas, Jan Cox, en later Nick Andrews, Michel Buylen, Benjamin Demeyere, Tom Liekens,… gaan een co-creatie aan met schrijvers als Roger de Neef, Jeroen Olyslaegers,… Deze kunstenaars en auteurs maken samen verrassende bibliofiele edities waarin woord en beeld elkaar aanvullen. Ook dubbeltalenten als Hugo Claus, Paul de Vree, Pjeroo Roobjee, Marcel van Maele, Jan Vanriet,… werkten met Adriaen Raemdonck.

Vijf weken lang presenteert de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een selectie van de kunstenaarsboeken. Deze edities brengen een complementair verhaal tussen tekst en beeld. Affiches van oude expo's schetsen de evolutie van de galerie. Adriaen Raemdonck ontvangt tijdens toonsessies bezoekers en vertelt uitbundig over ‘zijn galerie’. De bezoekers krijgen een onderdompelling in vijf decennia de 'Zwarte Panter' en proeven van haar belang in de Belgische kunstwereld. Foto’s, artikels en andere documentatie illustreren het belang van de galerie in de Antwerpse en Belgische kunst­geschiedenis. De monografie, met een bijdrage van Johan Pas, directeur van de Antwerpse academie, wordt een reliek van deze expo.

Adriaan Raemdonck (°1945) opende op 5 december 1968 de galerie De Zwarte Panter in de Antwerpse binnenstad. Sinds 2 oktober 1970 is de galerie ondergebracht in de Hoogstraat: in een historische site met middeleeuwse kapel. De Zwarte Panter is nu een gevestigde naam in zowel het Vlaamse, het Belgische en ook Europese galerie-landschap. Het is een plaats waar beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers, curatoren, journalisten, verzamelaars, kunstliefhebbers elkaar treffen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 6 december 2018 tot 13 januari 2019
Prijs
Basistarief: 5,00 €; reductietarief: 3,00 €; A-kaarthouders: 0,00 €
€ 5,0
Organisatie Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Links
Trefwoorden Antwerpen Boekenstad, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Nottebohmzaal, De Zwarte Panter, Adriaen Raemdonck, hedendaagse kunst antwerpen